Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Ενημέρωση  |  Νέα και Ανακοινώσεις

Ενημέρωση

Πρόεδρος Δημοσιονομικού: Ο δημόσιος τομέας δεν είναι αποδοτικός

Στην εκπομπή Άλφα Ενημέρωση βρέθηκε ο Μιχάλης Περσιάνης, Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ο οποίος ερωτηθείς κατά πόσων μπορεί ως Δημοσιονομικό συμβούλιο να συγκρατήσει πολιτικές αποφάσεις με φόντο τον φετινό προϋπολογισμό είπε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο.

"Είναι δύσκολο κανείς να συγκρατήσει πολιτικές αποφάσεις, αυτό όμως που βλέπουμε σαν συμβούλιο σαν μια νέα προσέγγιση είναι ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική δουλειά να γίνει ως προς την αξιολόγηση περισσότερο των εκτιμήσεων πάνω στις οποίες είναι βασισμένος ο εκάστοτε προϋπολογισμός.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κύπρος δεν είδε ποτέ μεγάλη κρίση είτε δημοσιονομική, είτε τραπεζική είτε πληρωμών, είτε χρέους, είτε νομισματική να προκαλείται από ένα κακό προϋπολογισμό.

Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Τονίζοντας την σημαντικότητα των μεταρρυθμίσεων και δι της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης επισήμανε την σημαντικότητα της παραγωγικότητας τόσο στην οικονομία όσο και στον δημόσιο τομέα.

Αγορά Υπηρεσιών από το Τμήμα εργασίας για προσλήψεις ανέργων

Της παρουσίας του  στο στούντιο της Κάτιας Σάββα είχε προηγηθεί τοποθέτηση του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου,  Διευθυντής Τμήματος Εργασίας, σχετικά με το σχέδιο παροχής κινήτρων εργοδότισης ανέργων που σύμφωνα με τον ίδιο έχει κολλήσει αφού οι αιτήσεις είναι χιλιάδες και το τμήμα εργασίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Σημείωσε μάλιστα ότι το τμήμα εργασίας ίσως να προχωρήσει και σε αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για κάλυψη της διαδικασίας

Με τον κ. Περσιάνη να χαρακτηρίζει την αγορά θεμιτή εάν είναι αποτελεσματική και γρήγορη.

Κύπρος και Διαυθορά

Με την ανάδειξη της διαφθοράς τα τελευταία δυο χρόνια το δημοσιονομικό συμβούλιο έχει επικεντρωθεί πολύ έντονα στο να ακολουθούνται αυστηρά οι διαδικασίες ανέφερε, την ώρα που χαρακτήριζε τον δημόσιο τομέα, αντιπαραγωγικό.

«Ο δημόσιος τομέας δεν είναι αποδοτικός, δεν είναι παραγωγικός όχι επειδή στελεχώνεται από κακούς ανθρώπους αλλά διότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες συνηθίζουμε να τις χαρακτηρίζουμε χρονοβόρες και να τελειώνει η συζήτηση εκεί. Για κάθε χρονοβόρα διαδικασία υπάρχει κάποιος διευθυντής που είναι υπεύθυνος, υπάρχει ένα υπουργείο που είναι υπεύθυνο, υπάρχει μια βουλή που είναι υπεύθυνη, υπάρχει ένα δημοσιονομικό συμβούλιο για να μην βγάζω την ουρά μου έξω, που καλείται να πει κάτι. Δεν υπάρχει διαδικασία που να είναι και καλή και χρονοβόρα, είναι σχήμα οξύμωρο και αυτή η νοοτροπία πρέπει να εμπεδωθεί.»

Την ίδια ώρα, τα τελευταία δυο χρόνια και με το πρόσχημα της πανδημίας όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς έχουν αναδειχθεί και άλλα ζητήματα, πολύ σημαντικά.

"Η περιβαλλοντική πρόκληση είναι τεράστια, είναι γεμάτη ευκαιρίες για την Κύπρο και είναι γεμάτη ρίσκα όπως επίσης και φαινόμενα πιο μακροπρόθεσμα όπως η γήρανση του πληθυσμού, η ισότητα, η διάβρωση της μεσαίας τάξης, τα κοινωνικά ζητήματα τα οποία δημιουργούνται. Όλα αυτά είναι και ευκαιρίες δυνητικά αλλά πιο άμεσα ρίσκα για την ευρύτερη πορία της οικονομίας"

Τι κάνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Στην προετοιμασία, την οργανική δομή και την αναδόμηση με ένα νέο τρόπο του συμβουλίου και του τρόπου λειτουργίας του θα αναλωθούν οι πρώτοι μήνες της θητεία του Μιχάλη Περσιάνη.

"Δεν δικαιούμαστε και δεν πρέπει να περιοριστούμε στις επίσημες εκθέσεις, οφείλουμε να διατηρήσουμε ένα ουδέτερο ρόλο, μια στάση αυστηρά απομακρυσμένη από κομματικούς ή πολίτικους χρωματισμούς, όσο το δυνατό πιο αντικειμενικοί βασισμένοι σε στοιχεία και σε νούμερα και να μπορέσουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός διαλόγου πάντα με ευρεία οπτική γωνιά συνεργασιών και με ακαδημαϊκά  ιδρύματα και με φορείς που έχουν ρόλο και λόγο στην οικονομία".

Παρέμβαση Δημοσιονομικού Συμβουλίου σε υπουργικές αποφάσεις

"Συμβουλευτικά. Το συμβούλιο δεν έχει εξουσίες πέραν από την αξιολόγηση του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους. Έχει όμως την ευθύνη εάν παρατηρήσει μια κίνηση η οποία θα οδηγήσει είτε σε στρεβλώσεις είτε ακόμα πιο επικίνδυνα σε εκτροχιασμό, οπωσδήποτε να παρέμβει".

Ο ίδιος με την παρουσία του στην Βουλή για την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού χαρακτήρισε την σχέση του με το Υπουργείο Οικονομικών φιλική αντιπαλότητα καθώς όπως είπε τα δυο μέρη έχουν τους ίδιους στόχους και επιδιώξεις.

 

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/economy/proedros-dimosionomikoy-o-dimosios-tomeas-den-einai-apodotikos

 

Βίντεο: Ο Μιχάλης Περσιάνης για το έργο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Σχετικά Άρθρα